?>
SEO Uyumlu Web Tasarım Nedir?
  • Yayınlama Tarihi: 07/07/2022

SEO uyumlu web tasarım yapısını anlamaya çalışırken öncelikle SEO’nun ne olduğunu anlamamız gerekmektedir. Kısaca anlatmaya çalışırsak arama motoru optimizasyonu olarak adlandırılan SEO bir web sitesinin arama motorlarında üst sıralarda yer alması için yapılan iyileştirmeleri ifade eder. Bu bağlamda bir web sitesinin SEO’sunu düzenlerken etki eden birçok faktörden biri de web sitesinin tasarımıdır.

Kullanılan Google ve Yandex gibi arama motorlarının kendilerine özgü altyapıları bulunmaktadır. Web tasarımının kodları arama motorlarına uygun olarak yazılırsa, bu tasarım SEO uyumlu olacaktır ve arama motorları o siteyi üst sıralara taşıyacaktır.

SEO Uyumlu Web Tasarım Nasıl Oluşturulur?

Her arama motorunun kendine has altyapıları olsa da yine de hepsinde ortak kabul edilen ve birbirine benzeyen birkaç özellik bulunmaktadır. Bu özellikleri sıralayacak olursak:

-        Tasarlanan web sitesinin kod yapısı html5, jquery ve css3 dillerinde yazılmış olmalıdır. Aksi takdirde sitenin arama motorlarında görünmesi bile zor olacaktır.

-        Web sitesinin mobil platformlara uyumlu (responsive) olarak tasarlanması gerekmektedir. Aksi takdirde mobil cihazlardan erişim sağlayan kullanıcılar biçimsiz bir siteyle karşılaştıkları için siteyi terk edecekler ve bu sıralamalarda düşüşe sebep olur. Arama motorları internet erişiminde büyük çoğunluğun cep telefonlarında olduğunu bilir ve sitenizi mobil cihazlara uyumlu yaptığınızı anlayarak optimizasyonda sizi daha üst sıralara taşımayı hedefler.

-        Arama motoru optimizasyonunda en önemli etkenlerden biri sitenize çektiğiniz trafiktir. Bu trafiği artırmanın çeşitli yollarını bulmak ise en kritik püf noktalardandır. Web tasarımınız sayesinde sitenize giriş yapan kullanıcıların ilgisi çekilerek daha fazla vakit geçirmeleri sağlamak trafiğe oldukça etki edecektir ve bu kullanıcıları sitenize yönlendirmek için birçok farklı yöntem vardır. Örnek verecek olursak bu yollardan biri sosyal medyayla sitenize trafik çekmeye çalışmaktır. Bu sayede sitenizin trafiği arttıkça arama sıralamalarında daha da üst sıralara çıkması sağlanmış olur.

-        Web sitenizi kullanıcılar açısından güvenilir hale getirmelisiniz. Google’ın resmî açıklamalarına göre web sitenizde SSL (Güvenli Url) sertifikası bulunup bulunmaması resmi bir SEO kriteridir.

-        Sitenizde mutlaka özgün ve kaliteli içerikler barındıran bir blog sayfası bulundurun. Kullanıcı deneyimini olumlu yönde etkileyen blog içerikleri sitenizi her zaman üst sıralara taşıyacaktır. Fakat bu içeriklerin özgün olması gerektiğini unutmayın. Özgün olmayan, kopya içerikler arama motorlarının ağına takılarak kullanıcı deneyimini olumsuz etkilemekte ve sıralamalarda düşmenize sebep olmaktadır.

-        Sayfalarınızda H2 ve H3 başlık etiketlerini kullanın.

-        SEO uyumlu bir web sitesi tasarımının kullanıcı deneyimine göre yani diğer bir değişle UX’e göre optimize edilmiş olması sitenin yine arama motoru sıralamasını önemli derece de etkilemektedir.

-        Web sitenizin ve sayfaların açılış hızı, optimizasyon sıralamasına direkt etki etmektedir. İçerikleriniz ne kadar özgün olsa da aynı içeriği başka bir sitede farklı bir şekilde bulmak mümkün. Bu sebeple daha hızlı yüklenen siteler aramalarda daha üst sıralarda olacaktır. Web sitenizin hızını test etmek için internette bulunan çeşitli ücretsiz araçları deneyebilirsiniz.

-        Web site tasarımınızı resim ve ‘iframe’ yardımıyla videolarla süslemek SEO uyumu açısından avantaj sağlar. Özgün fotoğraf ve videoları yüklenme hızına etki etmeyecek kadar kullanmak yine sitenizi üst sıralara taşıyacaktır.

-        Web sitenizdeki sayfaların url isimlerini olabildiğince kısa tutmak SEO açısından çok önemlidir. Linklerde Türkçe karakter kullanmamalı ve kelimelerin arasında boşluk veya alt tire (_) kullanmak yerine orta tire (-) kullanmaya özen göstermelisiniz.

Bu bağlamda en önemli faktör olan ajans seçiminde, öncelikle müşterinin ne istediğinin anlaşılması ve SEO uyumlu web sitesi tasarlanırken müşterinin ihtiyaçlarına en çok cevap verebilecek tasarımın oluşturulması gerekmektedir. Mikroarea ise 2010’lu yıllardan itibaren Ankara başta olmak üzere bütün Türkiye de bir dijital reklam ajansı olarak sektörünün ihtiyaçlarına cevap verebilmek adına Web Tasarım Hizmetleri, SEO Uyumlu Web Tasarım Hizmetleri, E-Ticaret Hizmetleri, Dijital Reklam Hizmetleri ve Sosyal Medya Danışmanlığı gibi birçok dijital çözüm hizmetlerini müşterilerine sunmaktadır.


Diğer Blog Yazıları

Ankara Web Tasarım Projelerinde Sık Yapılan Hatalar ve Çözümleri
  • 05/04/2024

Ankara Web Tasarım Projelerinde Sık Yapılan Hatalar ve Çözümleri

Ankara'daki web tasarım projelerinde dikkat edilmesi gereken önemli noktaları ve sıkça

Devamını Oku
Ankara Joomla ve WordPress Site Tasarımı
  • 04/04/2024

Ankara Joomla ve WordPress Site Tasarımı

Ankara'da Joomla ve WordPress kullanarak site tasarımı yapmak, işletmelerin ve bireysel

Devamını Oku
WordPress Site Yapımı Ne Kadardır?
  • 29/03/2024

WordPress Site Yapımı Ne Kadardır?

WordPress ile bir web sitesi oluşturmanın maliyeti, projenin ölçeği ve ihtiyaçlarına göre

Devamını Oku

GELİN, BİRLİKTE
İŞİNİZ İÇİN ÇÖZÜMLER ÜRETELİM

Markalarımızın hedefleri doğrultusunda projelerine çözüm üretiyor ve müşteri memnuniyetini, değerlerimizin en üstünde tutmaya çalışarak, başarıyı somut kılmayı hedefliyoruz